miercuri, 1 iulie 2009

Donarea de sange salvează vieti!

România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Este ironic că un popor atât de solidar nu trece de un procent atât de mic precum cel pe care îl înregistrăm, în medie, pe an: doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge.

Privind în urmă, cel mai fericit an a fost 2005, cu 180960 de litri de sânge colectaţi. Anul urmator a înregistrat o scădere drastică iar in 2007 doar 66% din totalul de cereri de unităţi sangvine lansate de spitalele romăneşti au primit răspuns pozitiv.

Asociaţia REACT a organizat de-a lungul timpului campanii de donare de sânge care au generat peste 10000 de donatori, îmbunătăţind stocurile Institutului Naţional de Hematologie cu peste 4500 de litri de sânge. Mulţi tineri s-au implicat în programele desfăsurate, dar este incă insuficient...

Dacă ai nevoie de sânge sau ai un cunoscut aflat in această situaţie, contactează-ne şi vom încerca să te ajutăm!

Datorită crizei din spitale în ceea ce priveşte cantitatea de sânge, prea puţini oameni primesc sângele de care au nevoie. 1 din 3 oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când au nevoie. Deseori cei care donează sânge sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sânge.

Transfuzia de sânge se realizează în cazul pierderii unei cantităţi mari de sânge. Pierderea de sânge poate avea loc în cazul unor accidente, fie rutiere, fie casnice. O altă posibilitate este o intervenţie chirurgicală majoră, precum îndepărtarea unor tumori. Bolile sunt al doilea mare motiv pentru care este nevoie de transfuzii de sânge. Anemia hemolitică sau trombocitopenia sunt doar unele dintre acestea. În cazul În care suferiţi de ulcer gastric activ, atunci stiţi cât de importantă este transfuzia pentru viaţa voastră.

Uneori, îin cazul unei intervenţii chirurgicale, pacientul alege să-si autodoneze sânge. Recoltarea prorpiului sânge se face înainte de operaţie. Acest tip de transfuzie se numeşte transfuzie autologă.

Recunoaşterea actului donării de sânge este realizată prin acordarea unor avantaje precum:

Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.

Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru este recomandat de către medicul de colectare.

În ceea ce priveşte sănătatea celui care donează. sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
• 7 tichete de masă
• zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
• Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa in altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
• Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu